Europeshire Campus, Eindhoven
BETT 2023 with the Dutch Embassy in the UK, ROM Utrecht and Dutch EdTech
Preparing youth for adult life since 2019

Mobility Era Game

een spel over financiële en burgerschapsvorming 

 We support youth for adult life, we are apolitical or economical, we want to help with geography, math and real statistics in a game of life!
 

Waarom heeft u dit spel ontwikkeld? hoe het uw spel?

Het spel heet Mobility Era Game, volgend betekent al de eew van de mobiliteit van Beweeglijkheid. Het spel heeft een Engelse naam maar de spelregels zijn in het Nederlands hoor. Ik heb dit spel ontwikkeld omdat ik het leuk vindt dat mensen tijdens het spelen van een bordspel  ook nog dingen leren over belangrijke zaken als belasting, inkomen, dingen uit het alledaagse leven. Niet alleen over zaken die in Nederland spelen maar in heel Europa.

Waarom moet ik dit spel met mijn kinderen of kleinkinderen spelen? Het is een geweldig spel, heel kleurrijk, heel leerzaam. Ik weet dat je het spel niet moet verkopen met dat je er veel van kunt leren, wel dat het leuk is om te spelen. En tijdens het spelen leren zij en u ook heel veel. Het spel is gebaseerd op wetenschappelijk bewezen feiten. Over landen, situatie en belastingen. Behalve het spel zelf is er niets verzonnen. Allemaal echte feiten. 

Niemand houdt van het betalen van belastingen. Waarom is het belangrijk dat ik iets weet van belastingen?

Ik weet dat niemand het leuk vindt om belasting te betalen. We willen allemaal zo min mogelijk betalen. Maar als het rijk geen geld ontvangt van de burgers, kan ze er ook niet voor zorgen dat de gezondheid goed is georganiseerd, dat uw kinderen kunnen leren en naar school en universiteit kunnnen, dat u met uw auto over wegen kunt rijden en zo kan ik nog veel meer onderwerpen opnoemen die uit de belastingopbrengsten worden betaald.

Een keer per jaar maken we ons druk om belastingen in Nederland. Als we de blauwe envelop ontvangen. Verder willen we er niets mee te maken hebben. Waarom vindt niemand belasting betalen leuk? 

Al eeuwen betalen mensen belasting. Vroeger gebeurde dat met een deel van de opbrengst van de landerijen of penningen, of betaalde men tol. Tegenwoordig wordt belastingen betaald over inkomen, opbrengsten van bedrijven en toeslagen op goederen en diensten. Zo komt de overheid nu aan haar geld. Ik vind het ook belangrijk dat mensen daar inzicht in krijgen. Hoe hun geld besteed wordt. 

Waar komen belastingen eigenlijk vandaan? 

Is goed in Europa dat we ook kennis hebben van de belastingen en de belastingmoraal in andere landen. En belastingen verschillen per land,dat weet iedereen. Een liter benzine in Nederland is duurder dan in Belgie en Luxemburg. Domweg omdat de overheid daar minder belasting over de benzine heft. En zo zijn er wel meer voorbeelden te noemen. Bijvoorbeeld de inkomstenbelasting is ook in Europa niet overal hetzelfde. En dat leer je spelenderwijs met dit leuke spel.

Bedankt aan George Vogelaars voor de vragen, een interview met Researchista.

Regels van Mobility Era Game